2011/06/10

"Be everything that you are but just try not to be naive.”

Aldrig trodde jag väl att jag skulle skriva om Rihanna, men nu gör jag det visst ändå. Hon har gjort en låt som heter "Man Down". I videon skjuter hon en man till döds, man får senare i videon veta att det är för att han våldtagit henne. Kritiken har varit hård, - de kallar Rihannas video för "kallblodigt, överlagt mord" och menar på att hon stödjer dödandet av våldsmän.
Jag förstår inte riktigt kritiken, - hon sjunger i låten att hon inte planerat det, och att hon vet att det inte var rätt.  (Look, I never thought I'd do it, oh gosh. What ever happened to me? Why did I pull the trigger? I didn't mean to end his life. I know it wasn't right, I can't even sleep at night, Can't get it off my mind )
Kritikerna har också sagt att en kille aldrig hade kunnat gjort en liknande video, - för då hade världen blivit för upprörd. Men det finns ju hur många videos som helst där gangstrar dödar varandra, där killar sjunger om att mörda och "kill that bitch". Bland annat Eminem är väl föga känd för att bland in sin exfru och sin mamma i sina låttexter, men det finns oändligt många exempel.

Många drar paralleler till Rihannas tidigare erfarenhet av misshandel, då hennes ex blivit dömd för att ha misshandlat henne. Jag förstår dock inte riktigt hur man på en gång länkar ihop att bli misshandlad av någon man älskar med att bli våldtagen av en okänd man. Båda handlingarna är vidervärdiga, - men olika. Det jag kan förstå är att hon blivit mer intresserad av kvinnofrågor efter vad som hänt henne, och jag tycker det är en sjukt bra grej att hon vågar sjunga om våldtäkter. Det är ju inte precis många som gör. Det är ett stort och allvarligt brott som många kvinnor utsätts för, - varför ska det inte tas upp inom konst?

Rihanna själv har sagt;
"Cuz we all know how difficult/embarrassing it is to communicate touchy subject matters to anyone especially our parents! And this is why! Cuz we turn the other cheek! U can’t hide your kids from society, or they’ll never learn how to adapt! This is the REAL WORLD! "


& hon har ju rätt. Våldtäkter ÄR en del av vår värld, - och varför ska det inte kunna belysas? Sen att hon dödar en man i videon betyder ju knappast att det är så hon tycker att man ska "lösa" problemet.
Titeln på blogginlägget är vad Rihanna sa när hon pratade om tjejers medvetenhet i samhället; “I just really want girls to be careful. Have fun, be sassy, be innocent and sweet. Be everything that you are but just try not to be naive.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar