2011/06/15

Ska man skratta eller gråta?

Europeiska pälsdjursuppfödarorganisationen EFBA är otroligt skillade på det där med reklam. Någon har inte riktigt fattat det där med ironi, - de här reklamerna som ska "främja" anseendet av pälsdjursfarmare i Europa, skulle lika gärna kunnt vara gjorda av någon som inte stod på deras sida. Det får ju Migrationsverkets Bamsetidning att framstå som lyckad. Deras projekt "WelFur" har slogan "our future, our reputation", vilket i mina ögon ser ut som att de fattar att de har otroligt dåligt rykte och att pälsfarmning är ett ord som förknippas med djurplågeri. De måste ändra sitt rykte om de ska ha någon framtid. I projektet försöker de rädda sitt rykte genom talande minkar som älskar sina farmare och inte kan önskar sig något mer än livet på en farm, - att födas upp i burar och dödas för sin päls.

Sveriges pälsdjuruppfödares Riksförbund är med i EFBA.

Det kan ju ses som väldigt konstig att uppfödarna själva förstår att djuren lider, - men samtidigt att det tycker det är okej. Att djuren skulle "uppskatta" att bli päls eller kött är ju knappast troligt. Jag skulle inte uppskatta att någon dödade mig för att sälja mina kroppsdelar, - jag hade hellre velat fortsätta leva.
Minkarna lever korta liv i små burar för att sedan gasas ihjäl eller dödas med elstötar. Och det skulle minkarna tycka om? Knappast troligt och så otroligt hemskt att farmarna ens skulle vilja propagera för att det skulle vara sant.

Bara i Sverige dödas 1 200 000 minkar varje år. I det vilda lever minkar ensamma, förutom vid parning och när de har ungar. De har stora river som är upp till sex kilometer stort. De är rovdjur som jagar gnagare, fiskar och fåglar. De kan klättra och duktiga på att simma.


Hos farmarna bor minkarna i burar med tak. Burarna är 30 × 90 cm stora och 45 cm höga. Minkarna får mat till två gånger på dag som består av spannmål. Maten läggs på taket till buren så minkarna får slika i sig den. Minkungarna föds på våren och får stanna tills de är 8 veckor (i det vilda lever ungarna med mamman i minst 12 veckor). Minkarna bor alltid mer än en mink i varje bur. På vintern dödas alla minkar förutom de som ska användas i avel. De minkar som ska användas i avel placeras i burar var för sig, eftersom de annars skulle slåss med varandra om reviret. Det låter väl knappast som någonting som minkarna skulle uppskatta att utsättas för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar