2011/05/28

Är det inte dags att avskaffa monarkin snart?

Varje år får Kungen ca 115 miljoner kronor  av staten. Hälften av pengarna går till kungen och hans familj. Det finns väldigt dålig insyn på vart dessa pengar tar vägen, men de har ju i för sig många anställda som inkomster på över en halv miljon om året (bl.a. informationschef Nina Eldh, en statsfru, en stabschef och bröllopskordinator, en hovdam, en förste hovmarsalk, en hovmarsalk och en hovintendent). Resten av bidraget går till slottstaten, där budgeten är offentlig. Det handlar om driftkostnader av slotten, konst, skötsel av slottens kulturskatter osv.
I år fick kungahuset ytterligare 10 miljoner till bröllopet. Utöver de 125 miljonerna fick kungahuset mer pengar genom staten, bl.a. genom olika säkerhetsarrangemang kring kungafamiljen. På UD, utrikesdepartementet, fanns en planerad extrautgift på fyra miljoner kronor, som handlar om att administrera de hundratals journalister som väntas till bröllopet.

Vi har en monarki som, enligt mig, inte tillför svenska folket någonting alls av värde. De får inte blanda sig i politiska frågor och gör ingenting mer för Sverige än att vara vårt "ansikte utåt". Och vad är det för ansikte de visar? En drottning med kopplingar till nazismen, och en konung som anlitar maffian, är otrogen, går på sexklubb, festar med "bikiniflickor" och åker fast för fartböter. Kungen kommenterar inte ens de senaste skandalerna, utan säger bara att han och kungafamiljen har "vänt blad". Trevligt för er, men vi är fortfarande ett helt land som undrar vad han tänker.

Jag förstår inte hur ett helt folk kan stå bakom det här och tycka att våran monarki är något fint. De kostar oss skattebetalare en otrolig summa pengar, och vad får vi ut av det egentligen? Stödet för monarkin minskar stadigt, men fortfarande vill 60 procent av svenska folket behålla monarkin. Vi kastar 125 miljoner i sjön, fastän det finns så många som behöver stöd i Sverige. Till exempel finns det 220 000 barn i Sverige som lever i fattigdom. Familjer som inte har råd att betala för mat, kläder och hyra. Enligt Rädda Barnen så ökande antalet barn i ekonomisk fattidom från 10,9 till 11,5 procent mellan åren 07 och 08,

44 procent, av svenskarna att kungen sitter kvar efter alla skandaler. 41 procent vill att han lämnar över till Victoria. Jag säger avskaffa monarkin och fördela den enorma summa pengar som de kostar oss till de som verkligen behöver dom. Kungen har inte ens gjort någonting för att förtjäna allt han har, det enda han gjort är att födas i rätt familj. Kan vi inte åtminstånde ha folkomröstningar om monarkin i Sverige, så att han åtminstånde blir folkvald?

2 kommentarer:

  1. Det roligaste är ju att du har Aftonbladet som källa när du uttalar dig om drottningen och kungen. Och dessutom - varför skulle kungen inte få göra dessa saker du räknar upp? Är det vårt problem? Jag tror att han är fri människa, även om han är offentlig. Är det så himla problematiskt att han går på strippklubbar och festar med "bikiniflickor"? Din moralism äcklar mig.

    Rösta på det parti som du tycker bekämpar barnfattigdom i Sverige på rätt sätt. Köp majblommor! Kram!

    SvaraRadera
  2. Haha, oj, här var det agg! När det är nyheter som är så storta, och som förmodligen alla redan har hört, - spelar det någon roll till vilken nyhetstidninge man hänvisar då? Böckerna ligger ju inte direkt ute på nätet, - och då är det väl bättra att länka till någonting som källa så att folk inte bara tror att jag tar saker ur luften?

    Ang kungen, - NEJ jag tycket verkligen inte att han ska få göra de saker som jag räknar upp. Jag anser att om hans enda uppdrag är att reprensentra Sverige, - så ska han väl inte gå och göra sån skit? Fast mest av allt så anser jag att vi borde avskaffa monarkin.

    SvaraRadera